top of page

7 steps til at forstå og håndtere svære følelser

Følelser er altid til stede - og alle følelser er helt okay - og normale. Følelserne giver dig et samlet billede af, hvordan det er inden i dig lige nu, både de negative og de positive følelser.

Følelserne er beskeder fra steder i dig, som eksempelvis viser at dine behov ikke bliver mødt, at dine værdier bliver fulgt eller at dine styrker bliver udnyttet.

Når der sker noget godt, fortæller dine følelser dig, at du skal blive ved, og på samme måde vil de negative følelser være signaler om at nu kører det ikke og det, skal der laves om på.


Når du hører stemmen i hovedet eller får forskellige følelser i kroppen er det alt sammen beskeder, der skal reageres på, og det hele giver et samlet billede af det at være dig. Langt de fleste følelser kommer og går, og vi er vant til at skelne og handle på dem instinktivt, men nogle gange oplever vi ting, der sætter sig fast og giver så store følelser, at det kan være svært at håndtere.


I de situationer bruger jeg denne guide til at hjælpe dig igennem dit arbejde med følelsen. Du kan også sagtens gøre det selv. Giv dig god tid og plads til at gøre dit arbejde.


1. Læg mærke til, at følelsen er der


Når noget er svært gør vi ofte helt ufatteligt meget for at holde det på afstand, og det kan nogle gange føles som om de store følelser oversvømmer os. Det er dog ofte sådan, at jo mere vi prøver at holde det væk, jo større bliver det.


Det allerførste du skal gøre, er derfor, at du skal blive opmærksom på, hvilken følelse det er, der er til stede hos dig. Nogle gange kan det være svært at skelne følelserne fra hinanden, og de kan komme som enorme bølger rodet helt sammen. Start derfor med at skelne de forskellige følelser fra hinanden; vrede, frustration, sorg, osv. Og giv plads til, at de er der. Alle følelser er okay.


Man kan inddele de negative følelser i flere forskellige kategorier:


• Vrede: frustration, utålmodighed, irritation. • Afsky: foragt, skyld, skam. • Sorg: depressiv, træthed, opgivenhed. • Frygt: stress, bekymringer, angst.


2. Giv følelsen et navn - helst det rigtige


Sæt navn på følelsen og forsøg at gøre det så præcist som muligt. Der er ret stor forskel på, om du er frustreret eller irriteret, føler skyld eller skam.


Når du får givet din følelse et navn, et label, giver du din hjernes præfrontale cortex, der tager sig af beslutningstagning, erkendelser og planlægning, mulighed for at tage styringen på følelsen. Den præfrontale cortex kaldes også hjernens CEO.


Tag et skridt tilbage og se på dig selv og følelsen udefra.


3. Giv dig selv noget kærlighed og accept


Nu er det tid til at acceptere din følelse og give dig selv noget credit. Du er i gang med at gøre arbejdet og det er pisse sejt og kan gøre ondt, men det er dig, der gør det og du har kontrollen. Følelsen er en del af dig, og den forsvinder ikke, før du har gjort det arbejde, der skal til for at afkode den.


Du er på vej.


Den letteste måde at give dig selv og følelsen accept er at lukke øjnene, lægge begge hænder over dit hjerte og trække vejret dybt. Giv dig selv mulighed for at føle empati for dig selv. Vær kærlig.


4. Erkend at du ikke er alene


Når du står midt i en meget negativ følelse kan det meget hurtigt føles meget ensomt. Men det er ikke sandt. Du er ikke den første, der har denne følelse og du er ikke den sidste. Alle mennesker kender det, og på den måde er du ikke alene og er allerede forbundet til alle omkring dig.


Den erkendelse kan også gøre det lettere at tale med andre om følelsen.


5. Lad følelsen fylde


Nu ved du at alt er helt okay. Du er ikke mærkelig, der er ikke noget galt med dig, og du er ikke alene. Nu er det tid til at lade følelsen fylde, så du kan finde ud af, hvad følelsen vil dig.


Start med at se følelsen som en del af dig. Den er ikke hele dig, men den er en del af dig. Se på følelsen som en tredje person og skab afstand til den, så den ikke overvælder dig.


Din følelse vil høres, den vil have din opmærksomhed, og du giver plads til at høre beskeden nu.


6. Find ud af, hvad din følelse vil dig


Så hvad hører du? Hvad er din læring, hvad er det du skal tage med?


Lyt til følelsens energi. Og giv plads til at lade læringen vise sig.


Jeg forstår hvor stærk følelsen er. Jeg forstår hvorfor følelsen er så stor.


7. Sæt følelsen til side (DECLIPSE)


Nu er det tid til at sætte følelsen til side og give plads til at andet kan komme frem. Det er tid til at du bevidst skal skifte den negative følelse ud med en positiv følelse.


Hvis din negative følelse har vist sig med et billede, kan du sige noget til billedet, og lade et positivt billede tage over. Det kan være et sted du elsker at være, en smuk udsigt, en du elsker, der kommer frem på nethinden, øv dig i at føle taknemmelighed. Eller du kan gøre noget fysisk, der skifter til en positiv følelse, duft til noget, der gør dig glad, dans, lyt til musik, der giver en boblende fornemmelse.


Din hjerne kan ikke multitaske og du kan ikke føle to følelser på en gang. Så når du skifter til en positiv følelse, giver du slip på den gamle negative følelse. Det hjælper dig med at forhold dig i ro og at afkode den negative følelses besked til dig og giver samtidig mulighed for at din læring kan manifestere sig.


Nu er det din tur!


Wow sikke et arbejde!


Det kan helt sikkert virke som et kæmpe arbejde at skulle igennem, og det er ikke noget vi kan gøre med alle vores negative følelser. Du kan starte med at øve dig i måske de 3 første steps, for det vil også gøre en forskel.13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page