top of page

8 tips til bedre søvn

Opdateret: 23. nov. 2022Alle kender det. Du er tømt for energi, du er ved siden af dig selv, du glemmer ting, taber ting og ingenting hænger sammen. Du har sovet dårligt, er kommet for sent i seng, du har vendt og drejet dig hele natten. Søvn er helt centralt for vores velbefindende og det er første skridt til at få styr på din sundhed.


Her er 8 gode tips til at få mere ud af din søvn og få skabt en god rytme for dig selv.


Gå i seng og sov 22.30. Hvis det er svært for dig at falde i søvn, så juster tidspunktet, så du har tid til at falde til ro og fald i søvn inden 22.30. Det er ikke nok at gå i seng kl 22 og så læse til 23!


Sørg for at skrue ned for det stærke lys senest 2 timer, før du går i seng. Hvis du ikke kan skrue ned for lyset, så prøv med levende lys, ild i brændeovnen og lyspærer med lave watt-tal og varme farver.


Sov i et rum, der er helt mørkt.


Undgå at drikke kaffe og indtage andre stimulanser (koffein, sukker og nikotin) efter frokost. Hvis du har svært ved at sove eller svært ved at sove godt, så vær specielt opmærksom på desserter – specielt dem med alkohol, sukker og koffein i.


Spis efter din stofskiftetype. Specielt til aftensmaden. Selvom vi ofte spiser desserter og andet sødt i forbindelse med aftensmaden, så lad være, det forstyrrer søvnen.Drik masser af vand. Vores kroppe har kun små vandreserver, og hvis kroppen bliver dehydreret, reagerer den som om den oplever stress. Husk, at når kroppen er stresset, så udløser den stress-hormoner, for at holde kroppen i gang og alert.


Sørg for at røre dig i løbet af dagen. Skab en rutine, hvor du rører dig fysisk på en eller anden måde i løbet af dagen. Nogle siger, gå 10.000 skridt, andre siger følg et træningsprogram – find den metode der passer dig bedst – måske en kombination af flere ting. Generelt gør fysisk aktivitet det at vi sover bedre om natten. Dog skal du være opmærksom på, hvornår på dagen du rører dig og intensiteten af træningen. Måske oplever du, at hård træning efter aftensmaden forstyrrer din søvn og så har det den modsatte virkning. Hård træning eller cardio i længere end 30 min kan også have en negativ effekt, da det kan øge kortisolniveauet, som gør det svært at falde i søvn.


Sluk for din telefon, TV, lys og internet i dit soveværelse. Hvis det gør en forskel for din søvnkvalitet, så arranger det sådan at alle elektriske apparater er så langt fra din seng som muligt.


Alle disse er ting du kan justere på derhjemme og som kan forbedre din søvn markant. Hvis du har prøvet alt dette og der stadig er udfordringer, kan det være et andet sted, der skal skrues på. Måske er der problemer med fordøjelsen eller lignende og det er hårdt for systemet.


Har du brug for min hælp?


Har du brug for hjælp til at få styr på din livsstil så kontakt mig med det samme. Jeg tilbyder en afklarende samtale, så vi kan finde ud af, hvad du har brug for, og om vi skal arbejde sammen om din udvikling.


5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page