top of page

10 tips som hjælper dig med at slappe af

Opdateret: 12. okt. 2022

Der findes mange forskellige måder at slappe af på og måske er det endda også ret individuelt, hvad der virker. Alligevel har jeg valgt 10 tips til, hvad der kan virke for dig, hvis du har svært at slappe af. Det virker i hvert fald for mig.Rigtigt mange har så travlt i hverdagen med job, børn, fritidsaktiviteter og alt muligt andet, at de sket ikke får lagt tid ind til at give kroppen et break. Alle kroppe har brug for ro, og det samme gælder hjernen. Måske er det dig, eller måske er du nået så langt ud over kanten, at du kæmper med stress. Uanset hvad så tror jeg på, at disse metoder vil gøre en forskel for dig.


Herunder har jeg samlet 10 af de metoder, jeg bruger i min hverdag, så min krop kan få lov at finde ro og slappe af. Jeg har også samlet den viden, jeg selv har samlet sammen, så du kan finde endnu mere om de forskellige metoder, hvis du har lyst.


1. Smid dine strømper og gå en tur i græsset


Lad sko og strømper stå og lad græsset kilde imellem dine tæer. Ja, det lyder lidt hippie-agtigt, men det er faktisk sket ikke så vildt endda. Nogle kalder det Earthing, andre Grounding og det lægger sig stærkt opad Naturterapi, som også er ved at komme frem herhjemme. I hvert fald er der ingen tvivl om at det virker. Læs en artikel her, som beskriver flere studier, som viser at det gør en forskel.


Dine bare fødder mod jorden virker afladende på din krop.


“Nogle kalder det Earthing, andre Grounding og det lægger sig stærkt opad Naturterapi, som også er ved at komme frem herhjemme. I hvert fald er der ingen tvivl om at det virker.”

2. Lyt til dine grænser og sig fra


Denne burde jo i virkeligheden stå allerførst, men hvis du bare er lidt ligesom mig, så er det ikke den letteste af metoderne at starte med. Måske er det endda svært for dig at mærke dine egne grænser, og det gør det da i hvert fald svært at lytte til dem. Derfor denne rækkefølge.


Jeg kender det. Det er måske noget af det sværeste overhovedet. MEN ikke desto mindre er det virkelig vigtigt for at give dit nervesystem mulighed for at slappe af. Jo flere gange du overhører din krops signaler, eller måske den lille stemme i dit hovede, eller din mavefornemmelse, jo sværere vil det være for dig og dit nervesystem at få ro på.


"Du er det værd, og du skal give dig selv lov til at sige nej, når det ikke føles godt, og sige ja, når du gerne vil."

Så nu er det tid til at begynde at lytte til den lille stemme igen. Den er der, og du hører den sikkert hver gang. Måske er du endda mester i at overhøre den. Den muskel har jeg i hvert fald trænet rigtig godt, og det er noget jeg øver mig på at ændre på - hver eneste dag.


Du er det værd, og du skal give dig selv lov til at sige nej, når det ikke føles godt, og sige ja, når du gerne vil.


3. Nyd en solopgang og en solnedgang


Infrarødt lys i forskellige bølgelængder kan komme fra solen, et lejrbål, et stearinlys eller et specielt lyspanel designet til at give din krop de helende stråler. Du kan læse mere om lyspaneler her og deres effekt på kroppen.


4. Meditation


Meditation som afslapningsmetode - eller afstresningsmetode er jo en ældgammel sag.


5. Læs en bog, det afstresser


Læs en bog, som ikke er nødvendig. Og meget gerne én du forsvinder ind i, og som kan få dig til at tænke på noget helt andet end den daglige trummerum. Måske er du studerende og har nok sider, du skal pløje igennem, så endnu en bog virker som.en.uoverkommelig.byrde - men jeg er sikker på, at øjnene flyver henover siderne, når du først er kommet i gang. Alternativt kan du jo altid lytte til en i stedet.


Det gode ved at læse god litteratur er nemlig, at forskningen tyder på, at det kan stimulere din evne til at forstå andres følelser og motiver samtidig med at det kan mindske stress med op til 68% og øge din hukommelse.


Du træner altså nogle centrale egenskaber samtidig med at du slapper af. Whats not to like!


6. Tag et fodbad med epsom salt


Vær opmærksom på, at du kan have specielle forhold, som fx hjerteproblemer, som kan gøre, at epsom salt vil være for voldsomt at bruge for dig.


7. Yoga
8. Gå en tur


Uden at skulle noget - måske med god musik eller en podcast i ørerne.


9. Øv dig i at trække vejret


Vejrtrækningsøvelser er helt klart hipt, og det er der en årsag til.


10. Dyp dig i havet året rundt


Vinterbadning. Mange tror jeg er komplet sindsyg, når jeg lovpriser at hoppe i bølgen blå året rundt, men det er simpelthen intet mindre end fantastisk. Det lyder måske ikke umiddelbart som en afslappende hobby, men min erfaring er, at det giver min krop ro i det lange løb.


Også her kan vi tale om lidt af et modefænomen, da der i løbet af de sidste 5 år er flere og flere, der vinterbader og, hvor det før var flest over 40 år, der holdt af det kolde gys, er der nu lige så mange under 40, der er vilde med det. Vinterbadeklubber popper op over hele landet med mere end 25.000 medlemmer.


Og det er der en grund til.


Flere forskningsstudier viser, at vinterbadning er virkelig godt for kroppen. Det virker nemlig som chokterapi - kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, når du hopper i det kolde vand, og kroppens forsvar kommer på arbejde. Blodkarrene trækker sig sammen og der udløses en super lækker cocktail af endorfiner og adrenalin. Derfor føler mange vinterbadere sig super glade og friske efter et dyp i det kolde vand.


Anbefalinger er at du starter allerede i august og gradvist vænner kroppen til det kolde vand - og at du aldrig vinterbader alene. Gyset kan nemlig være voldsomt for nogle kroppe.


Hvis du ikker er klar til at hoppe i bølgen blå, kan du også slutte dine morgenbade af med at skrue helt ned for det varme vand, og forsøge at stå i det kolde vand i ca 20 sekunder og trække vejret stille og roligt samtidig. Yeah I know, svært, men det giver noget! I promise!Start med at vælge to og giv det en ordentlig chance


Hvis du slet ikke er vant til at give dig selv lov til at slappe af, så start med at vælge en eller to metoder ud og prøv det af. Giv dig selv noget tid til at få de nye metoder passet ind i din hverdag. Det tager tid at lære sig selv nye vaner. Vær god ved dig selv og tal pænt til dig selv. Det fortjener du.


Hvis du er nået helt hertil, så er du allerede på vej!Har du brug for hjælp?

Jeg kan hjælpe dig med at lære, hvordan du kommer til at mærke dig selv igen og finde ud af, hvilke metoder der virker for dig.


Læs mere om mine tilbud her og se hvordan vi kommer i kontakt.


22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page